Fortnum & Mason - julshoppingens paradis finns i LondonVaruhuset Fortnum & Masons historia började 1705 när Hugh Mason hyrde ut ett rum till William Fortnum. Fortnum arbetade som betjänt vid drottning Annes hov, där alla vaxljus byttes dagligen, oavsett om de gamla ljusen brunnit ut. Den företagsamme Fortnum insåg att han kunde sälja ljusstumparna med god förtjänst och övertygande sin hyresvärd Mason, som hade en liten butik, om att de skulle bedriva affärsverksamhet tillsammans.
Fortnum & Mason ligger sedan 1840 på Piccadilly, intill den berömda herrekiperingsgatan Jermyn Street. Byggnaden var en av de första som hade stora skyltfönster i glas och de lystes inledningsvis uppmed fotogenlampor. Deras julskyltning är förstås fortfarande spektakulär.

 
 
  


Fortnum & Mason är väl värt ett besök vilken tid på året som helst för den som uppskattar vackra miljöer, men i advent är det något alldeles extra.

Hela entréplan är vigd åt sötsaker och överallt finns staplar och hyllor med choklad…
 

…marmelader, honung, curd, m.m… 


…kakor och Christmas pudding (jag köpte en engelsk fruktkaka men jag kommer aldrig att berätta vad den kostade – för någon!)…


…och allt möjligt annat.
 
Det finns en särskilt disk för chokladpraliner, en för te, en annan för bakelser och ytterligare en för marsipanfigurer, karameller och konfekt.Kommentarer

Populära inlägg