Vad göra med ett stycke bringa?
Här står jag med en bit ekologiskt kött av bästa sort och
funderar på vad jag ska göra med den. Det är en bit bringa från Börstorp slott,
som producerar mycket välsmakande kött från fribetande djur.
Rimmad oxbringa är ju gott och fastän jag är osäker på om
den här köttbiten är från en oxe, ko, kviga eller kalv tänker jag att den bör gå att
tillreda på ungefär samma sätt. Har månne Thora något recept på bringa?
Javisst! Bland julmaten har hon lagt in ett recept på "Hemsaltad
oxbringa", som hon menar ska serveras till "juldoppet". Det kan
väl vara värt ett försök?
"En förbringa på en 4kg. ungefär. - 350 gr. salt, 3
msk. ljus sirap, 1 tsk. salpeter samt 1 msk. krossade enbär, går åt till denna
saltning."
Jag plockar fram ingredienserna men det visar sig att min
bringa är i minsta laget. Bara 750 gram! Inte heller vet jag om det är en
förbringa eller något annat (akterbringa, finns det?). Om en normalstor
oxbringa är "en 4 kg. ungefär" kommer nog min bringa från en liten
kalv. Nåväl, jag låter inte detta stoppa mig. I en burk hittar jag några enbär
jag plockade för ett par år sedan. Tyvärr har sonen tappat mortelpistillen av
marmor i golvet med följden att det bara finns två halva, tämligen vassa,
marmorpistiller att tillgå. Även detta hinder visar sig överstigligt med hjälp
av lite god vilja och härdade handflator.
"Salt, salpeter och enbär blandas med en tredjedel
av kryddorna och härmed ingnides bringan på alla sidor, och lägges i ett nätt
och jämt så stort sten- eller porslinskärl, att köttet får rum."
Två problem uppkommer: 1) Vad är det för kryddor som ska
blandas i? Ingen aning. 2) Vem har ett lagom stort stenkärl stående hemma? Inte
jag. Inte porslinskärl heller. Valet står mellan en alldeles för stor glasform
eller en precis lagom stor gryta.
Min man som undrar vad jag gör får till svar att jag ska
gnida in en bringa och anmäler genast sin egen bringa som frivillig. Intresset
svalnar dock vid anblicken av salt-, salpeter- och enbärsblandningen.
Jag ingnider således min lilla bringa (den från Börstorp
alltså), struntar i de där okända kryddorna så när som på en timjankvist som
gör sig bra på bild, lägger bringan i den alldeles lagom stora grytan och ställer i kylen. Ovanstående
ska upprepas i tre dagar i följd.
Kommentarer
Skicka en kommentar